Med nyt kursus vil Stiig Markager og 15 førende forskere og eksperter skabe renere fjorde og grønnere skove
historisk grøn omstilling
Den grønne trepartsaftale sigter mod at tage 350.000 hektar landbrugsjord ud af drift, genoprette vådområder og plante skove. Med en investering på 43 milliarder kroner er aftalen designet til at reducere kvælstofudledning og forbedre vandmiljøet.
For Stiig Markager er aftalen ikke bare en politisk forpligtelse, men en unik chance for at genoprette naturen:“Vi har glemt, hvordan det var. Mange tror, at blåt vand er noget, man kun finder i Middelhavet, men vi havde det engang herhjemme. Nu har vi muligheden for at få det tilbage,” siger han.
Stiig Markager forestiller sig et Danmark med klare fjorde, vådområder og skove, hvor biodiversiteten blomstrer:
“Om 50 år kan Danmark se helt anderledes ud. Vi kan få renere fjorde, vådere landskaber og rigere natur. Det er en vision, der er værd at kæmpe for.”
kurset, der gør forskellen
For at sikre, at den grønne trepartsaftale bliver implementeret bedst muligt, lanceres kurset Implementering af den grønne trepartsaftale. Kurset, som er udviklet i samarbejde mellem AU Cetera, tre fakulteter på Aarhus Universitet og GEUS, samler 16 forskere, eksperter og praktikere fra kommunerne.
Det har til formål at klæde kommunale medarbejdere på til en af de største planlægningsopgaver i nyere tid.
Anne Margrethe Wegeberg, biolog i Randers Kommune og facilitator på kurset, har mange års erfaring med natur, vand og projektledelse. Hun ser sin rolle som bindeled mellem forskning og praksis:
“Min opgave er at samle forskernes specialviden til noget helhedsorienteret, og noget vi kan bruge i praksis. Det handler om, hvordan den viden vi får, bedst muligt bliver omsat til konkrete planer og projekter”, forklarer hun.
Anne Margrethe Wegeberg understreger, hvor vigtigt det er at bruge ressourcerne strategisk:
“Vi skal sikre, at vi får mest muligt ud af indsatsen – både for biodiversitet, klima og vandmiljø. Det kræver, at vi har en dyb forståelse for helheden.”
synergier mellem biodiversitet og klima
Camilla Fløjgaard, seniorforsker ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet og underviser på kurset, har specialiseret sig i biodiversitet og naturforvaltning. Hun fremhæver kursets fokus på at skabe synergier:
“Biodiversiteten har brug for plads. Når man tager så meget landbrugsjord ud af drift – om det så er for vandmiljø eller klima – er der også muligheder for at tilgodese biodiversiteten. Men det kræver, at vi har fokus på biodiversiteten, for den kommer ikke af sig selv.”
Camilla Fløjgaard understreger, at biodiversitetskrisen er en selvstændig udfordring, som kræver en fokuseret indsats:
“Hvis vi laver klima- og vandmiljøprojekter, bliver det ikke nødvendigvis win-win-win for biodiversiteten også. Men hvis vi gør det rigtigt, kan vi skabe nye levesteder for truede arter og samtidig reducere vores klimabelastning. Så den grønne trepartsaftale er chance for at vende udviklingen – selv om biodiversiteten ikke er hovedfokusset i treparten.”
hvorfor det haster
Kurset kommer på et kritisk tidspunkt, hvor kommunerne skal have deres planer klar inden udgangen af 2025. Stiig Markager advarer mod konsekvenserne af at handle for langsomt eller forkert:
“Hvis vi ikke får lavet de rigtige planer, risikerer vi at spilde ressourcerne. Vi skal sikre, at indsatsen ikke bare opfylder juridiske krav, men også gør en reel forskel for naturen, klimaet og vandmiljøet.”
Kurset tilbyder også en platform for netværksdannelse blandt kommunale medarbejdere. Anne Margrethe Wegeberg ser det som en nøgle til succes:“Vi skal arbejde sammen og dele viden på tværs. Det er en enorm opgave, men det er også en chance for at skabe noget unikt. Hvis vi lykkes, kan vi om få årtier stå med en natur, der er langt rigere, end vi har i dag.”
forskning og praksis i samspil
Kurset tilbyder undervisning fra 16 førende eksperter fra Aarhus Universitet og GEUS og foregår over tre intensive dage. Det kombinerer forskningsbaseret viden med praktiske løsninger på udfordringer i forbindelse med den store nye arealomlægning.
“Det er ikke bare et kursus – det er en måde at skabe konkrete forandringer,” slutter Stiig Markager.
For de danske kommuner er kurset en mulighed for at blive klar til at møde fremtidens krav til bæredygtighed. Og for underviserne er det en måde at sikre, at Danmarks naturarv genoprettes – til glæde for både nutidens og fremtidens generationer.
Kurset Implementering af den grønne trepartsaftale afholdes 10.-12. marts 2025 på Comwell i Horsens. Pladserne er begrænsede. Tilmeld dig, og læs mere her: