
Mindfulness som lederens skjulte superkraft
Opmærksomhed er valuta på arbejdsmarkedet
Mindfulness handler ikke om at sætte sig på en bjergtop og meditere væk fra virkeligheden. Tværtimod. Det handler om at være fuldt til stede i det, man gør – både som leder og som menneske. Ifølge Lone Fjorback er det ikke en luksus, men en nødvendighed i et hektisk erhvervsliv.
”Opmærksomhed er valuta på arbejdsmarkedet. Hvis du som leder ikke kan folde fokus og ved, hvor din egen opmærksomhed er, hvordan skal du så kunne lede andre?
Mindfulness styrker din evne til at træffe klogere beslutninger og skabe et arbejdsmiljø, hvor både du og dine medarbejdere er i trivsel. Du vil som leder blive bedømt på din evne til at skabe mentalt fokus, social trivsel og emotionel balance,” siger hun.

Mindfulness giver ledere strategisk overskud
Forskning viser, at mindfulness er den mest effektive metode til at forbedre mental trivsel sammenlignet med andre psykologiske tilgange som kognitiv terapi og acceptance and commitment therapy (ACT). Ifølge Lone Fjorback er der en direkte kobling mellem mental trivsel og performance.
”Når vi er stressede, bliver vi dårligere til at tage beslutninger. Vores hukommelse, empati og tålmodighed forringes, og vi mister overblikket. Med mindfulness kan vi styrke vores opmærksomhed, træffe bedre valg og bevare vores strategiske tænkning – selv under pres,” forklarer hun.
Mindfulness er dog ikke kun et værktøj til at håndtere stress. Det handler også om at styrke relationer og forstå sig selv bedre som leder og som menneske. Lone Fjorback beskriver, hvordan en leder, der træner mindfulness, ikke kun bliver bedre til at håndtere egne følelser, men også til at skabe psykologisk tryghed i organisationen.
”Hvis en leder er rolig, vil medarbejderne naturligt føle sig mere trygge. Vi smitter hinanden med vores nervesystemer. Når vi som ledere er til stede og bevidste, skaber vi et fundament for et sundt arbejdsmiljø,” siger hun.
Sådan kan mindfulness skabe mere trivsel og glæde i ledelse
Mindfulness handler ikke om at sætte tempoet ned for produktivitetens skyld, men om at skabe et bæredygtigt arbejdsliv, hvor ledere og medarbejdere trives og performer optimalt.
Ifølge Lone Fjorback er der fire kerneområder, hvor mindfulness styrker ledelse:
- Bedre beslutningstagning: Mindfulness skærper lederens evne til at træffe klare og strategiske beslutninger, fordi stressniveauet sænkes, og overblikket bevares.
- Øget relationel kompetence: Ledere, der praktiserer mindfulness, bliver bedre til at opfange sociale signaler og skabe en kultur præget af psykologisk tryghed.
- Større motivation og engagement: Når ledere er mere bevidste om deres handlinger og intentioner, skaber det en stærkere følelse af mening og motivation – både for dem selv og for medarbejderne.
- Forebyggelse af stress og udbrændthed: Mindfulness hjælper ledere med at regulere deres eget nervesystem og håndtere arbejdspres mere effektivt, hvilket reducerer risikoen for udbrændthed.

Sådan kommer du i gang som leder
Mange ledere tænker måske, at de ikke har tid til mindfulness, men ifølge Lone Fjorback kræver det ikke lange meditationssessioner for at få en effekt. Små, men konsistente vaner kan gøre en stor forskel.
”Vi har en kampagne, der hedder ’Take Your Time, Focus Your Mind’, hvor vi opfordrer folk til at meditere 12 minutter hver dag kl. 12. Forskning viser, at hvis du mediterer 12 minutter dagligt i fire uger, kan vi måle en forbedring i din opmærksomhed,” siger hun.
Derudover fremhæver hun vigtigheden af at skabe en mindfull kultur i organisationen. Det kan være så simpelt som at starte møder med et minuts stilhed, give plads til refleksion i hverdagen og træne en mere bevidst tilgang til beslutningstagning.
”Vi kan ikke vente på, at systemet ændrer sig. Vi må selv tage ansvar for, hvordan vi navigerer i det. Og det starter med vores egen opmærksomhed,” afslutter Lone Fjorback.
Oplev Lone Fjorback på AU Ceteras lederkonference på Aarhus Universitet
Lone Fjorback vil dykke endnu dybere ned i, hvordan mindfulness kan transformere ledelse, når hun den 7. maj 2025 deltager i AU Ceteras lederkonference “Lederglæde i en kompleks hverdag” på Aarhus Universitet.
Her vil hun sammen med Hærchef og generalmajor Peter Harling Boysen og forsker og lektor Vita Ligaya Ponce Dalgaard dele perspektiver på, hvordan ledere kan skabe større trivsel, arbejdsglæde og bæredygtig performance.
Konferencen er for ledere på alle niveauer, der ønsker at styrke deres trivsel og lederglæde. Lederkonferencen foregår i Stakladen på Aarhus Universitet, og der er begrænsede pladser.
Læs mere om lederkonferencen, og tilmeld dig her.